Invertorul este un component esential al sistemelor fotovoltaice, responsabil pentru conversia curentului continuu (CC) generat de panourile solare in curent alternativ (CA) utilizabil in gospodarie sau in reteaua electrica. Sunt o serie de producatori importanti pe piata invertoarelor, fiecare incearca sa dezvolta tehnologii care ofera sistemelor cat mai mare eficienta.
Familia de invertoare SAJ in slujba sistemelor fotovoltaice
Compania producatoare de invertoare SAJ are o experienta de peste 20 de ani pe aceasta piata. Din prima clipa a fost un jucator important in dezvoltarea sistemelor fotovoltaice. Prima serie de invertoare au fost destinate exclusiv sistemelor fotovoltaice rezidentiale, de mica capacitate, dupa care a scos pe piata seria R6, care a fost destinata sistemelor fotovoltaice mai avansate, parcuri fotovoltaice si cele industriale de mare capacitate.
Invertor monofazat sau trifazat?
In Romania majoritatea bransamentelor rezidentiale sunt monofazate. Este o limitare a modului in care administreaza compania de distributie nationala de electricitate furnizarea electricitatii catre populatie. Astfel toate sistemele fotovoltaice on-grid care au fost instalate in trecut au folosit invertoare mofozate pentru a nu crea perturbatii in sistem.
Cea mai veche din familia invertoarelor SAJ disponibila acum este seria R5 si este singurul model monofazat disponibil la SAJ. Acesta este momentan cel mai des folosit in sistemele fotovoltaice rezidentiale existente.
Tot in serie R5 exista si varianta trifazata. In cadrul seriei sun mai multe modele, fiind de diferite capacitati de la 3 pana la 17 KW.
Acum un an invertoarele R5 de la SAJ au primit o dezvoltare si au fost denumite R6. Acestea au primit un nou sistem de operare mai dezvoltata si multe functii noi importante, inexistente la modelele R5.
Invertoarele SAJ R6 sunt disponibile de la 3 pana 50 KW, deci putem spune ca acopera toata plaja de sisteme fotovoltaice on-grid, de la cele rezidentiale de 3-10 KW pana la cele industriale de capacitate peste 10 KW.
Aceste invertoare sunt disponibile deja doar in varianta trifazata, cu 2 mppt, 3 mppt si 4 mppt.
Luand in conniderare ca piata solicita din ce in ce mai mult invertoare ce pot functiona in mod hibrid (on-gird si off-grid), SAJ a dezvoltat o serie noua H2. Acesta serie reprezinta varful de lance a invertoarelor solare. Momentan este disponibil in aceasta serie capacitati 5, 6, 8 ,10 KW.
Functii avansate in invertoare solare SAJ
Invertorul SAJ este echipat cu functii avansate de control, care permit optimizarea performantei sistemului fotovoltaic in functie de conditiile de mediu si de cerintele specifice ale utilizatorului. Aceste functii pot include moduri de operare inteligente, precum modul de urmarire a maximului de putere (MPPT), modul de control al tensiunii si al frecventei, si alte caracteristici avansate de gestionare a energiei.
Integrare si conectivitate
Invertorul SAJ este proiectat pentru a se integra perfect in sistemele fotovoltaice existente si pentru a permite conectivitatea cu alte echipamente si dispozitive. Acesta poate fi conectat la reteaua electrica a gospodariei sau la reteaua electrica publica, permitand utilizatorilor sa beneficieze de o sursa suplimentara de energie electrica sau sa vanda surplusul de energie produs catre retea. De asemenea, invertorul SAJ poate fi integrat in sistemele de gestionare a energiei inteligente si in solutii de stocare a energiei pentru o functionare optima si o utilizare eficienta a energiei solare.